Institut Català de la Salut Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

INDI008 - Adherència al tractament antidepressiu en fase de prevenció de recaigudes



Adherència al tractament antidepressiu en fase de prevenció de recaigudes
Aquest indicador permet conèixer el manteniment del tractament amb antidepressius.

Als 6 mesos d'iniciat el tractament la prescripció d’antidepressius no s'ha interromput.

Aquest indicador s'utilitza per avaluar el percentatge de pacients adults amb diagnòstic de depressió major tractats amb medicació antidepressiva i que es manté durant almenys 6 mesos, que és la durada mínima de la fase de continuació del tractament antidepressiu que permet consolidar la resposta al tractament i redueix el risc de recaigudes. 

Percentatge de pacients amb depressió a qui se’ls ha iniciat tractament i han retirat de la farmàcia comprimits suficients per fer 6 mesos de tractament.

Equip
Professional
Els últims 12 mesos

(Numerador / Denominador) * 100

Pacients del denominador que han retirat de la farmàcia les dosis necessàries de fàrmac per fer el tractament durant 6 mesos. Per calcular les dosis necessàries es sumen els dies de tractament de qualsevol antidepressiu prescrit durant els 6 mesos des de l’inici de la prescripció. Per calcular els dies de tractament prescrit necessitarem:

  • Dosi prescrita (NP) en comprimits

  • Posologia prescrita (PP)

  • Dosi diària prescrita en comprimits (NDP)=NP*PP

  • De facturació mirem el producte farmacèutic prescrit (PF) i el número de comprimits (NPF).

  • Llavors sabrem que el PF prescrit dura X dies (sent X NPF/NDP)

Pacients amb un nou tractament antidepressiu en pacients amb diagnòstic de depressió. Es considera nou tractament si no hi ha cap prescripció en els 3 mesos previs.

Trastorn psicòtic, trastorn bipolar, trastorn per consum de drogues o alcohol (excepte tabac), trastorn cognitiu, retard mental, depressió post-part (puerperal), i pacients inclosos en ATDOM.

Les dades de facturació van 2 mesos endarrerides (com a mínim), ja que és una dada que ens aporta el CatSalut. Per tant, els llistats dels indicadors de prescripció no seran vàlids fins a 2 mesos posteriors a la retirada del fàrmac de farmàcia: apareixeran pacients a qui se’ls ha prescrit l’antidepressiu (la prescripció a l’ECAP si que la tenim), però no sabrem fins passats 2 mesos o més de la prescripció si s’ha retirat de la farmàcia.

Grupo de trabajo de la Guía de Práctica Clínica sobre el Manejo de la Depresión en el Adulto. Guía de Práctica Clínica sobre el Manejo de la Depresión en el Adulto. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Agencia de Evaluación de Tecnologías Sanitarias de Galicia (avalia-t); 2014. Guías de Práctica Clínica en el SNS: Avalia-t 2013/06.

Cap 7. Tratamiento; 7.3 Tratamiento farmacológico; 7.3.3 Duración y dosis del tratamiento para la prevención de recaídas. [on es recomana un tractament de manteniment d’almenys sis mesos després de la remissió]

Cap 11. Indicadores de calidad. [on s’inclou aquest indicador]

 

ECAP
Facturació de farmàcia (CatSalut)
Enric Aragonès
SISAP


Històric de modificacions