Si no veus bé aquest correu, fes clic aquí
 



L’alimentació ha estat una de les línies centrals del Congrés d’Atenció Primària que CAMFiC va celebrar a Mataró els dies 6 i 7 d’octubre. El TecnoCampus de la ciutat va acollir una reunió de molt nivell, esquitxada de presències com la del pagès local Josep Riera, i els productors de fruita i verdura ecològica, acompanyats d’una empresa que comercialitza aliments dietètics i funcionals. A més de l’alimentació, un altre dels eixos del Congrés va ser la salut 2.0, la salut en l’època d’Internet, de manera que es va tractar l’escletxa digital, les eines pràctiques pel professional i d’altres continguts rellevants.

Taller de comunicació i
muticulturalitat
Taller web 2.0

Per primer cop en un congrés s’ha creat l’espai d’experiències, on no han deixat de passar coses durant els dos dies de reunió. El Congrés de CAMFiC 2011 ha tingut un àgora on ens trobàvem per esmorzar i dinar, on la indústria estava representada amb diversos estands i on arribava el ressò de totes les taules i presentacions en marxa, aquest espai era el foyer del TecnoCampus, una infrastructura de recent creació i que reuneix diversos representants de l’economia digital emergent al Maresme.


Estand de CAMFiC
TecnoCampus de Mataró



Algunes de les intervencions que es poden destacar dins del Congrés recullen temàtiques tan diferents com la feminització de la professió mèdica, la nutrició, els reptes de la immigració o la política sanitària del govern català.

En el taller d’aliments funcionals, la professora Carmen Ferrer va hipnotitzar l’auditori parlant d’aliments funcionals, va advertir sobre
els riscos de conviure amb fongs, les limitacions enormes per controlar el colesterol dolent, o va fer una crida a consumir làctics amb bacteris vius perquè el nostre sistema digestiu els necessita enormement, sense oblidar que aquests “amics” de l’organisme no són res sense la ingesta de la fibra necessària.

L’antropòleg Rafael Crespo va ser molt clar, la immigració no depèn d’un origen concret, sinó que ve marcada per un context personal que el metge i l’administració no pot deixar de banda. Va recordar: “segons l’acollida que rebi el nouvingut, així anirà la seva inclusió, i segons la inclusió, així anirà la convivència en societat”.

Taula d'alimentació
Rafael Crespo en la seva
intervenció sobre immigració

Un veterà conferenciant, el Dr. Carles Blai, va fer la xerrada més interactiva, demanant el parer dels presents en tot moment. Ell va abordar la feminització de la professió, i per tancar la intervenció va reclamar a l’auditori que digués qui ha de liderar la nova AP catalana després de la crisi actual: democràticament es va dir que aquesta tasca l’han de fer els joves, sense deixar de banda l’experiència dels més veterans.

El dijous dia 6 d’octubre, la doctora Joima Panisello va fer una gran lectura crítica de com la societat viu les necessitats de nutrició, des de l’abundància obscena d’uns i les mancances d’altres.



Com acostuma a passar a tots els congressos, sempre hi ha un moment per als parlaments oficials, amb presència de polítics o gestors destacats.

En aquest cas el Dr. Juan José Montero, president del comitè organitzador, va donar la benvinguda a l’alcalde de Mataró, al Dr. Josep Maria Padrosa, director del CatSalut, al Dr. Benavent –de l’ICS-, i va estar acompanyat per la presidenta de CAMFiC.

El Dr. Padrosa va explicar que estem davant un greu problema de país, i no tant del sistema sanitari, va demanar eficiència i al mateix temps va reconèixer la tasca de l’AP catalana. El Dr. Jaume Benavent va voler ser optimista, igual que l’alcalde de la ciutat, el senyor Joan Mora que es va referir a un moment delicat en el que convé “escoltar”, “consensuar”, i no deixar de fer allò que cal fer.

Taula Inaugural
????

El més destacable va ser el parlament de la Dolors Forés, amb una lectura del manifest de CAMFiC, recordant que els metges de família no som els causants de la crisi que viu el país, però, en canvi, n’estem pagant les conseqüències els primers. Aquesta intervenció serà la més recordada del congrés, especialment perquè l’auditori la va correspondre amb uns quants minuts d’aplaudiments intensos, molt i molt expressius.



La meitat de la Junta de la Societat ha quedat renovada aquest mes d’octubre per votació dels socis presents a l’auditori del Congrés (J.M. Sagrera, Joan Deniel, Marta Expósito, Roger Badia). Es va acomplir amb tot el que indiquen els estatuts, i es va fer balanç de qüestions pendents, de caire intern sobretot, entre elles què passa amb els metges a l’atur o com s’abordarà en el futur el tema dels conflictes d’interessos tant pels membres de la junta com pels socis CAMFiC.

Pel que fa a nomenaments, el Dr. José Miguel Baena queda distingit com a soci d’honor, igual com el Dr. Toni Rodríguez, i el Dr. Julian Tudor Hart, és designat com a membre de mèrit de CAMFiC.

Toni Rodríguez, soci d'honor
????


Una de les idees centrals de l’Assemblea va ser la que demana replantejar el Congrés anual, pels esforços que representa de cara al soci i en quant a l’organització. Es va concloure que una possibilitat era posar a treballar una comissió que en poc temps fes diverses propostes concretes. Entre les diferents intervencions de socis, n’hi va haver de caire reivindicatiu sobre la situació de l’AP catalana, i una gran
coincidència en felicitar a la presidenta de CAMFiC, Dolors Forés, per la seva intervenció a la taula inaugural del Congrés.


La clausura del Congrés va estar plena d’agraïments, i es va fer balanç de les 170 comunicacions presentades, els 400 participants, sense oblidar les dues reunions acollides dins de l’event: la trobada de l’Agicap i la dels membres del Grup de Classificació de WONCA.

En el capítol d’anècdotes, va agradar molt la intervenció de l’àvia Encarna, usuària de xarxes socials, que va participar en la taula d’Escletxa Digital, o la cruesa de Carmen Ferrer, desmuntant tòpics nutricionals molt assentats. També va resultar sorprenent que el docent de l’actualització en Suport Vital Bàsic simulés mentre intervenia una parada cardíaca en caure desplomat sobre l’escenari...sens dubte, va captar l’atenció de tot l’auditori, i no van faltar voluntaris per atendre el seu suposat incident.

El Dr. Pere Toran va destacar que el Congrés va reflectir el sector agroalimentari del Maresme, amb presència de dos productors locals, i per això explicava: “volíem que aquesta reunió fos un mercat d’idees, volíem forçar la comunicació, que hagués intercanvi d’idees, que es parlés molt”, i en el moment de les conclusions finals, molts participants defensaven que els organitzadors de Mataró 2011 ho havien aconseguit totalment.

Durant l’acte de tancament del Congrés, celebrat a l’auditori del TecnoCampus, hi va haver dues conferències breus a càrrec de la Dra. Lurdes Alonso i la Dra. Laura Fernàndez. Des del Col·legi de Metges, la Dra. Alonso, va felicitar tothom per la feina feta, va voler destacar que a la seva institució els preocupa molt la formació de les metgesses, que sovint es veu interrompuda quan assumeixen càrregues familiars, i va reclamar la tasca feta per CAMFiC en tots els àmbits, però va voler destacar els Fulls per a Pacients, ja que amb ella al capdavant s’estan desenvolupant, assolint noves edicions, i des d’ara estan disponibles en 4 idiomes: català, castellà, francès i anglès. Respecte a la situació del sector, va recordar que el Col·legi, el Sindicat de Metges i CAMFiC segur que caminen en sintonia, però, va dir: “estem per la qualitat, per l’eficiència, però no pels criteris economicistes”. Respecte al Fòrum de la professió, va manifestar certa alarma perquè els residents actuals no hauran fet tantes hores de guàrdia ni vist tants pacients com els MIR d’altres èpoques.
Des del Fòrum de Pacients, la Dra. Fernàndez, va recordar les 42 associacions que acull la seva entitat, i va fer una crida a dotar la sanitat pública de més atenció primària, però també de més infermeria. Va reclamar més inversió en promoció de la salut i va recordar que cal desplegar nous models d’atenció al pacient, tant presencials com on-line.



El comitè Científic del Congrés va distingir tres treballs presentats a Mataró.
La millor comunicació de residents va ser:
Càlcul del risc de fractura amb l’índex Frax en pacients diagnosticats d’osteoporosi, les autores de la qual són: Graciela Pérez, Isabel Zamora, Rosa Viñas, Rosario Salas, Yovana Riesgo i Maite Ortiz. D’altra banda, un segon premi va correspondre a la millor comunicació breu: Utilitats dels criteris clínics de Framingham, l’electrocardiograma i l’INT-proBNP en pacients amb sospita d’insuficiència cardiaca a un centre d’AP, presentat per José María Verdú, Josep Comín, Mar Domingo, Josep Lupón, Sonia Fuentes i José María Casacuberta. El tercer premi del Congrés es va entregar a la millor comunicació a taula: Accés a les noves tecnologies i perfil sociodemogràfic dels joves de la ESO al nostre medi, estudi JOITIC, que van defensar Raquel Muñoz, Carme Batalla, Raquel Ortega, Maria Rosa López, Josep Maria Manresa i Cristina Arranz.


Dues comunicacions han servit per traslladar als mitjans informatius l’excel·lència en la tasca dels metges de família catalans, encara que totes elles eren molt rellevants. Els pacients de Mataró puntuen el seu metge i metgessa amb un 8 sobre 10.
Professionals de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) han fet dos estudis en CAP de Mataró per conèixer la satisfacció del pacient amb l’atenció i el temps que li dedica el seu Metge de Família. Els pacients dels CAP puntuen els seus metges amb un 8 sobre 10, i en concret, la puntuació és de 8’3/10 i 8’57/10. Una dada important, més del 85% dels enquestats coneix el nom del seu metge o metgessa. Pel que fa a la durada de la consulta, entre el 80% i el 86% creuen que el temps de visita és suficient. I cal dir que les dones són els pacients que farien mes canvis en l’atenció rebuda, sobretot pel temps d’espera.
Per fer els estudis, es van dur a terme gairebé 700 enquestes aleatòries a pacients, on se’ls preguntava pel seu metge, la valoració de l’atenció o el temps de visita. En conclusió, la nota que els pacients posen al seu Metge de Família supera el 8 sobre 10. La majoria de respostes les van facilitar dones, per sobre dels 50 anys. En el CAP Mataró 1 La Riera es va preguntar als pacients pel temps que creuen que hauria de durar la visita del metge, i la resposta va ser 12 minuts , igualment aquests pacients van manifestar que el temps real que té el metge per visitar un pacient són 10 minuts, per bé que els professionals confirmen que el temps efectiu per visita que els assigna el sistema sanitari català és de 8 minuts. Una bona percepció de les atencions rebudes va resultar comú a tots dos estudis.

Les dues comunicacions trameses als mitjans: “Coneixement i satisfacció del temps que es dedica i que tenim per visitar a l’Atenció Primària”, amb la investigador principal, Dra. Mercè Jiménez; mentre que l’autora primera de l’estudi “M’agrada el meu metge?” va ser la Dra. Liliana Silvia Reish, també de Mataró.

Aquest ha estat un dels continguts que s’ha comunicat als mitjans de comunicació durant la celebració del Congrés de CAMFiC al TecnoCampus de Mataró, que va anar precedit d’una roda de premsa per a periodistes locals. Igualment els mitjans han interrogat els nostres portaveus sobre les retallades, les conseqüències de la crisi sanitària sobre la salut dels pacients, i també han demanat detalls al director del CatSalut, Dr. J.M.Padrosa sobre polítiques de la seva entitat al Maresme.