Si no veus bé aquest correu, fes clic aquí
 

El Comitè de Classificació de WONCA, el WICC, que elabora la Classificació Internacional per a l’Atenció Primària (CIAP) té previst celebrar la seva reunió anual per primer cop a Barcelona, a la seu de semFYC, la primera setmana d’octubre.

S’espera una trentena de participants de tot el món, amb presència de companys prou coneguts, com el Dr. Juan Gérvas o el Dr. Sebastià Juncosa, membre de CAMFiC.

Una oportuna coincidència amb la trobada anual de la Societat farà possible que l’espai d’Experiències del Congrés aculli el dijous una sessió especial del WICC oberta a tots els participants.

El Dr. Sebastià Juncosa
, que a més de formar part del comité científic del Congrés, fa 10 anys que és membre del WICC, respon unes breus qüestions sobre la trobada que tindrà lloc els pròxims dies.

Com es defineix la feina del Comitè Internacional de Classificació de WONCA, el WICC?
El WICC va començar per encàrrec de la WONCA a Melbourne el 1972, en ocasió de la V Conferència Mundial de medicina general/de família, conscients que la disciplina necessitava desenvolupar eines per al seu propi coneixement. Des d'aquesta data, el WICC desenvolupa, actualitza i distribueix sistemes que permetin la comunicació internacional sobre el treball amb els pacients.
La seva principal realització, la Classificació Internacional per a l'Atenció Primària (CIAP) està disponible en més de 20 idiomes i actualment es troba en la seva segona edició (CIAP-2). El Comitè, que és un autèntic laboratori per a crear metodologia, ha produït o validat altres eines per mesurar o establir indicadors de gravetat, com són les gràfiques COOP i el DUSOI. Després de la publicació d'un glossari de Medicina de Família, el comitè ha realitzat recentment un autèntic diccionari de la disciplina (The WONCA Dictionary of General / Family Practice).
El WICC està format actualment per uns 40 metges de família d'uns 20 països. La majoria dels grups de treball de la WONCA tenen el nom de "grup" i no de "comitè", però donat el caràcter central del treball, la mateixa WONCA ha decidit mantenir la denominació.

Quina activitat durà a terme el WICC a Mataró, seu del congrés de CAMFiC?
La casualitat va voler que coincidissin totes dues trobades en el temps. Atès que jo sóc al comitè científic del congrés, vaig fer la proposta d'aquesta sessió conjunta. La idea és concentrar les presentacions que habitualment es fan durant la nostra reunió del WICC en una sessió que es farà físicament a la seu del Congrés i oberta als congressistes que vulguin assistir. Estan previstes unes 10 comunicacions orals de diferents membres. També hi haurà una representació d'aquí amb 2 comunicacions. No és un tema que interessi habitualment al metge de família mitjà, però sí que és una bona oportunitat per escoltar companys estrangers d'alt nivell que investiguen i desenvolupen eines complementàries al nostre treball clínic. Si l'idioma (es farà en anglès) no és una limitació, el congrés de CAMFiC a Mataró és una oportunitat per obrir fronteres i tenir la visió d'altres països, cosa que en aquests moments és més important que mai.