ENTREVISTA A SEBASTIÀ JUNCOSA, DIRECTOR DEL BUTLLETÍ DE LA MEDICINA DE FAMÍLIA A CATALUNYA
 

“El pas del Butlletí en paper a l’edició en línia és avantatjós tant per als autors
com per als lectors”




Poc després de deixar la Junta de CAMFiC –ara fa uns mesos- en Sebastià Juncosa va acceptar el que defineix com “una oportunitat única”: esdevenir director del Butlletí de la Societat en un moment crucial de la publicació, quan l’edició en paper (amb 25 anys d’història) era substituïda per l’edició en línia. Des de la web de CAMFiC, s’accedeix al nou Butlletí de la Medicina de Família a Catalunya. El seu director ens explica com ha estat la gestió del projecte i quina serà l’evolució en el futur pròxim.

     
 
1- A banda del format, què uneix i què diferencia l’actual Butlletí on line de l’antic Butlletí en paper?
   

Totes dues son revistes científiques de la Medicina de Família i l’Atenció Primària. Però l’actual Butlletí es molt més ambiciós: pretén ser molt àgil, aprofitant les avantatges de l’edició electrònica, d’accés gratuït per als socis i no socis, i arribar a un públic més ample, ja que també es fa en castellà. És per això que vol anar mes enllà de la CAMFiC i ser una publicació de la Medicina de Família a Catalunya.

   
 
2- Per què s’ha decidit eliminar el format en paper i passar a l’electrònic? Quines avantatges té?
 
La revista electrònica està guanyant terreny i cada vegada son més les publicacions que fan aquest pas, sigui com a complement de la seva edició en paper, sigui únicament en format electrònic. La primera gran avantatge és el cost, ja que l’edició de la revista electrònica es més barata. Però aquest es podria considerar un avantatge només per a la CAMFiC. El cert és que tant el lector com els autors en surten guanyant: accés independentment del lloc i l’hora, avantatges en l’emmagatzemament, actualització immediata, major difusió, més possibilitats de consulta pels motors dels quals s’acostumen a dotar, facilitat de interacció entre el lector i els autors.

    
 
3-El format és nou, però aquesta revista científica té una llarga trajectòria al darrera, oi?
 

Tanta trajectòria com la CAMFiC. L’any 2008 correspon al volum 25 de la publicació i aquest any la CAMFiC fa 25 anys. És a dir, des del seu inici, la CAMFiC i el Butlletí han caminat junts. La forma, la periodicitat i el contingut sí han anat canviant durant aquest quart de segle. Inicialment, la publicació complia una funció informativa i divulgativa de les activitats de la Societat, fins que es va centrar en la seva veritable raó de ser: una publicació científica en català.

     
 

“Volem que els autors se sentin correspostos a l’esforç que significa redactar un treball científic”

 
     
 
 
 
4- A quins lectors interessarà el Butlletí? Quin tipus de continguts hi haurà?
 
 

A totes aquelles persones que els interessen la Medicina de Família i l’Atenció Primària. El Butlletí ha d’ésser atractiu i comprensible per a la gran majoria dels metges de família. El contingut, per tant, ha de ser prou variat i novador respecte a la seva especialitat. I, sobre tot, fàcilment aplicable a la seva pràctica diària.

 
 
 
5- Com es garanteixen la qualitat i rigor científic dels articles que es publiquen?
 
 
Una de les coses que volem millorar es el tracte amb els autors. Volem que se sentin correspostos a l’esforç que significa redactar un treball científic. Tot manuscrit enviat és revisat en primera instància per mi com a director del Butllet. Miro si el tema es d’interès i té una qualitat mínima. La idea és eliminar del procés de revisió els casos clamorosos. La majoria son enviats posteriorment als membres del Comitè editorial, que fan la revisió a fons amb la decisió final d’acceptar-lo o no, i si són precisos canvis, es comuniquen aquests als autors. El Comitè Editorial s’ha renovat i comptem amb metges i metgesses de família amb il·lusió, coneixement, i experiència.
 
     
 
6- Per què aconsellaria a un autor que enviï els seus escrits al Butlletí?
 

Jo crec que el projecte és prou atractiu perquè els potencials autors (que som tots) ja comencin a tenir-ne ganes. Però la competència és forta. Publicar en altres revistes de més renom no necessariament assegura una major difusió ni un major impacte. Aquí serà més llegit i tindrà més impacte. No del factor, sinó d’altre impacte menys quantificat, com és el fet que l’aplicació clínica dels estudis realitzats és particularment directa en els sistemes de salut d’on provenen, i que es divulguen treballs i idees que poden ser de gran utilitat per a col•legues del nostre àmbit.

     
 

“L’aplicació clínica dels estudis publicats al Butlletí és particularment directa en els sistemes de salut
d’on provenen”

 
     
     
 
7- Quines avantatges tindrà el soci de CAMFiC com a lector del Butlletí?
 
 

Aquest és un tema que va preocupar a la Junta quan es va presentar el projecte: es pot visualitzar com una pèrdua el fet que el soci sigui igual que el no soci. S’ha pensat fer 4 enviaments a l’any al soci comunicant-li els articles que s’han publicats durant l’anterior trimestre, amb un petit comentari dels mateixos. Però, inclús sense aquesta avantatge, el soci ha de sentir-se orgullós que la CAMFiC recolzi el moviment open acces (accés obert) pel que significa: millorar el sistema tradicional de comunicació científica i facilitar el llibre accés a las publicacions científiques a través d’Internet. Aquesta eliminació de barreres afavoreix la visibilitat i la difusió de la investigació, enriqueix l’educació i trenca les barreres entre països pobres i rics.

 
     
 
8- Quins objectius s’ha marcat el comitè editorial per al Butlletí?
 

Haurem d’esforçar-nos per aconseguir visibilitat, atreure autors i lectors, que estigui indexat en bases de dades, ser innovadors, aconseguir treballs de qualitat, professionalitzar la tasca editorial...

 
9- El projecte pràcticament acaba de néixer. Quins canvis s’hi produiran en un futur proper?
Els comentats abans confio que es vagin fent visibles i evidents. Però també a la web. Hi haurà un comptador de les vegades que un article es baixa; està previst dotar-la d’un motor de cerca a text complet dels articles i de les figures i fotografies que contenen, la qual cosa permetrà tenir un alt grau de recuperació i visibilitat; el sistema d’enviament dels manuscrits també canviarà i el procés de revisió i publicació es farà de forma que els autors podran visualitzar en tot moment en quina fase es troba el seu manuscrit.
 
10. Per tu, què ha significat posar-te al front del Butlletí? Què és el que t’engresca d’aquest projecte?
Desprès de deixar la Junta, aquest projecte era la situació ideal per “matar el gusanillo”. La publicació científica m’agrada, i posar en marxa un projecte tan atractiu com aquest, amb gent amb la qual és un plaer treballar significa, encara que més feina, també una oportunitat única. L’inici del nou Butlletí ha estat enormement reconfortant perquè s’han visualitzat ràpidament els canvis, els avenços. Queda molt per fer i segurament èpoques no tan apassionants, però confio poder establir les bases d’una revista de qualitat, atractiva, útil i molt llegida.
Aprofito per convidar a tothom a què consulti els primers articles del Butlletí, que ja estan disponibles a l’adreça electrònica:
http://butlleti.camfic.org/Volum_26/Volum_26.aspx