IMG
ENTREVISTA A LES PRESIDENTES DELS COMITÈS ORGANITZADOR I CIENTÍFIC DEL XXIX CONGRESO SEMFYC BARCELONA ’09, 25 A 27 DE NOVEMBRE
 
“L’alt nombre de comunicacions rebudes demostra la inquietud científica del metge de família”
     

Càncer familiar i consell genètic, ús de noves eines diagnòstiques, l’ètica en l’exercici de la medicina... Temes que afecten al dia a dia a la consulta, i d’altres que volen promoure la reflexió entorn la medicina de família i els seus professionals. Un interessant programa al que, aquest any, diverses iniciatives permetran un accés més còmode: d’una banda, la possibilitat de seguir el congrés per Second Life; d’altra, la programació de torns de matí i de tarda per fer més accessibles les actualitzacions. Les responsables dels comitès científic i organitzador del Congrés, membres de CAMFiC, ens donen més detalls de tot plegat.

     
 
1.- Estem a les portes del Congrés de semFYC que se celebrarà a Barcelona. Com van els darrers preparatius?
 

ROSA MORRAL, presidenta Comitè Científic:
Bé, per part del comitè científic acabant de perfilar els darrers detalls, organitzant els diferents espais científics, darrers contactes amb els ponents, docents de tallers, etc.

YOLANDA ORTEGA, presidenta Comitè Organitzador:
Tot està anant en els terminis previstos, Estem acabant de perfilar petits detalls organitzatius però estem molt satisfets amb la resposta dels socis. Crec que tindrem un congrés de molt alt nivell.

     
     
 
2.- Crec que la resposta dels metges de família està sent bona quant a previsió d’assistència i a enviament de comunicacions.
 

RM.- Sí molt bona, estem molt contents ja que es van rebre al voltant de 1.200 comunicacions, de les quals el 60% aproximadament s’han acceptat.

YO.- Pel que fa a les comunicacions, s’ han rebut un nombre excepcional que demostra la inquietud científica del metge de família. Ara sols queda esperar que aquest metge tant motivat en el plànol científic acudeixi a un congres de gran nivell científic.
 
 
     
 
“Tristament, desprès de trenta anys d’especialitat encara necessitem reivindicar qui som i quin paper juguem en el món sanitari”

 
     
 
3.- Per què heu escollit com a lema “Médicos de familia, ante todo”? Tres dècades després, encara és necessari reivindicar l’especialitat?
 

RM.- Quan els dos comitès ens vàrem reunir per primera vegada, fa gairebé un any i mig, vam coincidir que s’havia de fer palès el nostre sentiment com a metges de família, amb ganes de reivindicar la nostra especialitat davant la població general i davant la resta d’especialitats. Amb tot el que comporta implícit: coneixement millor que ningú altre, i amb visió integradora, dels pacients; vocació de donar servei; i a l’hora reconeixement científic i professional cap a tots els companys metges de família.

YO.- Tristament, desprès de trenta anys d’especialitat ens continuem queixant de les mateixes coses, continuem necessitant reivindicar qui som i quin paper juguem en el món sanitari. Però més enllà de les queixes, treballem pel pacient, perquè som metges per damunt de tot. De qualsevol manera, tampoc volem que sembli que, pel fet que ens agrada la feina, podem continuar indefinidament en aquesta situació. Hem de fer per moure les coses, i junts ho podem aconseguir.

     
     
 
4.- Quins temes destacaríeu quant al contingut científic?
 
 

RM.- En quant a contingut científic assenyalar que hi haurà 10 taules, entre les quals destaquen els nous rols que hem d’assumir a la consulta en temes tant nous com càncer familiar i consell genètic; també cal assenyalar la taula relacionada amb l’osteoporosi i la nova eina FRAX per valorar-ne el risc, etc. També hi haurà 4 debats, on es tractaran temes ètics com ètica i exercici de la medicina, i temes clínics com tabac, patologia vascular i ITB com a factor de risc, etc.

No m’agradaria oblidar-me de les actualitzacions que, com a novetat enguany, repetiran les sessions en torn de matí i de tarda per tal que si algun congressista té una estoneta entre alguna activitat i una altra, pugui entrar a la sala de les actualitzacions i, en 10 minuts, sentir les darreres novetats d’un tema determinat.

 
     
     
 
5.- Hi ha dues novetats que van arrencar l’any passat i es consoliden aquest. Una d’elles, Second Life. Quines possibilitats obre aquest congrés virtual?
 

RM.- Aquest any ha augmentat el nombre de comunicacions rebudes. La inscripció resta oberta, i per tant encara no sabem el nombre final d’inscrits. Val a dir que sobretot està pensat per aquelles persones que, per diversos motius personals o bé professionals, no poden venir en persona al congrés. Second Life els hi ofereix la possibilitat de poder presentar un pòster i defensar-lo i, a més a més, amb un estalvi en despeses de desplaçament, etc.
     
 
“A banda dels tallers tradicionals, hem augmentat l’oferta de tallers interactius, on s’apliquen les noves tecnologies”
 
     
 
6. - L’altra és l’espai d’investigació. En què consistirà?
 

RM.- El “Foro de investigación” pretén ser un lloc de trobada, on tothom qui tingui un projecte de recerca i el vulgui compartir amb els companys, tant per buscar companys que vulguin col·laborar en la recerca com altres projectes amb els quals fer aliances, compartir experiències, etc.

     
 
7. Com cada any, el congrés també oferirà formació pràctica, els tallers. Quins són novetat d’enguany?
 
 

 

 
 
R.M.- A banda dels tallers que es fan cada any aquesta edició hem augmentat l’oferta de tallers interactius, on s’apliquen les noves tecnologies.
 
     
 
8.- Podeu ampliar-nos la informació sobre alguna de les activitats complementàries del Congrés?
 
     
 
R.M.- Respecte el programa social paral·lel, hem dissenyat activitats molt diverses. El dijous, els congressistes podran gaudir de l’ Orfeó Català en un escenari excepcional com és l’ església de Santa Maria del Mar i, alhora, en el Palau de Montjuïc, Santi Millán ens traurà els colors amb un monòleg de metges, per a metges. El divendres, un cop clausurat el congrés, us esperem a tots al Poble Español per gaudir d’una nit màgica amb diferents espais adaptats a tots els nostres congressistes.
 
     
 
9.- Què li diríeu als companys que encara no tinguin decidit si assistiran al Congrés de Barcelona?
 
     
 
YO.- Que s’animin a venir, que podran gaudir d’un programa amb un alt contingut científic, podran escoltar i participar de taules i debats dels temes que més ens preocupen als metges de família ara mateix, retrobar-se amb companys i, al mateix temps, gaudir d’aquesta meravellosa i acollidora ciutat que és Barcelona.
 
 
Per a més informació: http://www.semfyc2009.com/