Entrevista a Joan Josep Cabré i Jordi Bladé, presidents dels comitès organitzador i científic del XXI Congrés de CAMFiC


  “El congrés se centrarà en el vessant clínic de la professió per contribuir a recuperar l’orgull de fer de metge”.
Per què el lema “Apostem per la clínica”?

JJ CABRÉ: Creiem que la feina principal del metge és fer la seva faceta clínica, és a dir, reivindiquem que el metge de família faci les tasques pròpies de la seva alta qualificació professional. És clar que en pot fer d’altres, però entenem que això és malbaratar recursos. A més, dignifica la professió, que no oblidem té un component vocacional i d’art clínic important.


Quins objectius us heu marcat els organitzadors del Congrés?

JJ.C:
Crear un Congrés atractiu, participatiu, d’un alt nivell científic i que serveixi per retrobar l’orgull de fer de metge en una època on potser primen més altres qüestions (economicistes, de recursos, de qui fa o no fa la feina, etc.). A més, servirà per fer una actualització sobre algunes de les principals patologies i teràpies.


La taula inaugural es titularà “La figura del metge clínic”. Per què heu escollit el Dr. Ciril Rozman per parlar d’aquest tema?

JJ.C: El doctor Rozman és una de les personalitats més reconegudes a Espanya i als països de parla hispana en el camp de la Medicina Interna. L’hem cridat per la seva extensa experiència en la visió clínica i sobretot humana de la medicina. Segur que serà una exposició molt interessant, a l’igual que ho serà la ponència de cloenda, que anirà a càrrec del Dr. Albert Planes, expresident de CAMFiC.


Els tallers acostumen a ser un dels punts forts dels congressos. Ens podríeu fer cinc cèntims sobre els vuit d’aquest any?

JORDI BLADÉ:
Els hem escollit perquè tenen molta rellevància a la pràctica assistencial. Dijous, tindrem el "Taller d’abordatge sindròmic de malalties importades", unes malalties cada vegada més freqüents, tant pels moviments migratoris com per la major mobilitat (per turisme o feina) dels catalans; el grup GERMIAP desenvoluparà un taller molt pràctic, “Diagnòstics ràpids de malalties infeccioses”, i ens aproparà les novetats en el tema de immunització al taller “Vacunes”. Quant al “Taller d’urgències McGiver”, explicarà com solucionar situacions habituals i importants de la pràctica d’urgències quan comptem amb pocs mitjans tècnics.

Divendres abordarem els “Trastorns adaptatius”, com detectar i actuar davant aquesta simptomatologia tant freqüent a l’AP. El taller “Què no se’ns pot passar de malalties de la pell” parlarà de com detectar possibles lesions precanceroses i criteris clínics per derivar aquesta patologia. “Exploració de l'aparell locomotor” és un taller excel•lent per la seva exposició pràctica en la diagnosi i exploració de la columna i extremitats superiors i inferiors. Per últim, els assistents podran participar a un taller sobre “Violència de gènere”, que donarà eines als participants per a la detecció i l’abordatge d’aquest problema sociosanitari.
A banda d’això, tindrem un taller precongressual (dimecres a la tarda) sobre la utilització de les taules del REGICOR.


També es presentarà un cas clínic. Sobre quin tema?

J.B: La presentació es titularà “Nutrició i Alimentació”, sobre l’estudi PREDIMED de dieta mediterrània. La ponent serà l’experta en nutrició Ana Pérez Huertas.

Les patologies cardiovasculars tindran un pes específic en aquest congrés.

JJ.C: És cert. La taula de dijous es titula “Risc Cardiovascular. Ens el creiem?” i tracta d’una qüestió tan controvertida com els mètodes de calcular el risc de patir malalties cardiovasculars. A part que no hi ha acord sobre quin mètode emprar, els metges, en general, utilitzen poc aquest recurs, deixant sovint el diagnòstic al seu “ull clínic”. Intervenen: Pascual Solanas (REGICOR), Carles Brotons (SCORE) i Lluís Massana. La modero jo mateix.

Després està, a la secció de Novetats, la presentació de l’estudi ESTRATAAR, del Grup d’HTA de CAMFiC, que estudia l’eficàcia del tractament combinat en pacients hipertensos.


Crec que també una part important de les comunicacions acceptades pertanyen a l’àrea cardiovascular.

J.B: Sí, hi pertanyen gairebé el 40% de les 48 comunicacions orals que s’han acceptat. El dolor, la gent gran i l’atenció domiciliària també són temes que es repeteixen tant a les comunicacions orals com als pòsters, dels quals hi haurà un total de 137. Altre temes que han interessat els participants són les malalties endocrinològiques, les infeccioses, els immigrants, la qualitat de vida professional i l’MPOC, entre d’altres.

Des del comitè científic valorem molt positivament l’alt nivell de qualitat, científica i metodològica, de les comunicacions rebudes, malgrat la dificultat que el dia a dia de l’assistència a l’atenció primària (pressió assistencial, manca de recursos per a investigar, etc.) representa per fer recerca.


Esmentaves el dolor com un dels temes molt presents a les comunicacions. També protagonitzarà una taula.

J.B: Serà la taula del matí de divendres. Els ponents (un metge de família, un fisioterapeuta i una psiquiatra) explicaran, de forma molt pràctica, com es pot ajudar aquells pacients que ens consulten sobre un dolor crònic quan ja hem fet tot el possible per solucionar el seu problema i, tot i així, persisteix.



Un altre plat fort serà la presentació de l’estudi TORCH, publicat recentment.


J.B: El ponent serà Joan B. Soriano, del programa CIMERA. Parlarà sobre aquest assaig clínic, de 3 anys de durada, on s’intenta demostrar un augment de supervivència en els pacients MPOC amb un FEV1 inferior al 60% tractats amb la combinació Fluticasona-Salmeterol.



Quin plantejament tindrà la darrera taula, “L’art del metge clínic”?

J.B: Vol introduir el debat sobre la situació actual i les perspectives futures de la professió mèdica dins d’un mon canviant. Se centrarà, em primer lloc, sobre els valors que conformen a nivell individual la relació metge pacient, i l’abordarà la Dra. Ana Maria Jimenez Monzón, metgessa de família que exerceix a Las Palmas de Gran Canària i que pertany, des del seu inici, al grup impulsor de Dimensión Humana com a programa de semFYC.

La segona part correspon a la Dra Rosa Solà Alberich, catedràtica de Medicina de la URV, que parlarà del paper de la Universitat en la formació de metges en aquesta societat canviant. Per finalitzar, el Dr. Xavier Allué Martinez, Cap de Servei de Pediatria de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, metge, etnòleg i antropòleg farà un anàlisi de la situació en el futur davant la nova societat emergent, alertant dels perills de la deshumanització de l’assistència sanitària.


El Congrés també s’aprofitarà per celebrar l’Assemblea General Ordinària de la Societat.


JJ.C: Sí, els socis podran votar a les eleccions a la Junta Permanent i assabentar-se d’alguns dels projectes de futur de la CAMFiC.



Imagino que també hi haurà espai per a l’oci.


JJ.C: Amb la Caminada Popular que organitza el Grup d’Exercici F ísic (que és oberta a la població i es farà paral·lela a la platja de Salou), la vetllada musical de dimecres a la nit i el sopar de gala de dijous nit, al qual també li seguirà una actuació musical.