Entrevista a ENRIC ARAGONÈS i a JOSÉ MIGUEL BAENA, que han obtingut premis al darrer Congrés semFYC


Equip de recerca guanyador del
Premi a la Millor Comunicació Oral



Reunió del Grupo de Trabajo
en Salud Mental de la SEMFyC


 
 
P- Quin premi ha obtingut el vostre grup i per quin projecte?
ENRIC ARAGONÈS.- El grup de treball en Salut Mental de la semFYC vam presentar al Congrés un esbós del disseny del projecte de recerca “Actitudes y opiniones de los médicos de familia españoles frente a la depresión y los factores que pueden influir en su práctica clínica”. Hem obtingut el Premi al Millor Projecte de Recerca presentat.
JOSÉ MIGUEL BAENA.- El Premi a la Millor Comunicació Oral del congrés per al treball “Glucemia basal alterada: ¿Es un factor de riesgo cardiovascular? Estudio de cohortes”. El autors són: Claudia Gómez Fernández, Núria Martí Sans, María Rosario Hernández Ibáñez, Noemí Bermúdez Chillida, Ylenia García Navarro i José Miguel Baena Díez.

 
P- En què consisteixen els projectes premiats?
E.A.- L’objectiu general del projecte és explorar les actituds i opinions dels metges de família espanyols envers la depressió i la salut mental en general, sobre el seu maneig i sobre els factors que poden influir en la seva pràctica clínica.
El projecte s’organitza en dues fases. En primer lloc, durem a terme un estudi qualitatiu amb metodologia de grups focals de metges de família en diferents comunitats autònomes. En segon lloc, i a partir de la informació obtinguda en l’estudi qualitatiu, construirem un qüestionari sobre les actituds, coneixements i necessitats dels metges vers en relació als problemes de salut mental. Aquest qüestionari s’administrarà via postal a una mostra representativa dels metges de família espanyols.

JM.B.- Es tracta d’un treball que tenia com a objectiu estudiar si la glicèmia basal alterada (GBA) és un factor de risc cardiovascular independent pel desenvolupament de malalties cardiovasculars. Vam fer un seguiment de 775 pacients, majors de 35 anys, diagnosticats de GBA (116 pacients) i de glicèmia normal (659 pacients), seguits 10 anys (Cohort Zona Franca). La GBA no es va associar significativament a un major risc de cardiopatia isquèmica, malaltia cerebrovascular i arteriopatia perifèrica, però si a un superior risc, estadísticament significatiu (Odds ratio ajustada de 2,7) d’insuficiència cardíaca. Podem concloure, per tant, que la GBA és un factor de risc independent per a aquesta malaltia.

 
P.- Per què vau escollir aquest tema i en quin moment del procés us trobeu?
E.A.- Els problemes de salut mental són molt prevalents, i la major part s’aborden exclusivament des de l’atenció primària. Tanmateix, sabem que hi ha dificultats: infradetecció, tractament insuficient, incompliment terapèutic, discontinuïtats en l'atenció, etc. D'altra banda, cada vegada es fan més esforços per part dels professionals, de les institucions i de les entitats científiques per oferir i disposar d’eines que puguin ajudar en el maneig de la depressió, i dels problemes psicològics en general, en atenció primària (formació continuada, programes de psicoteràpia aplicables en atenció primària, guies clíniques, algoritmes de tractament, millora en la interrelació amb el nivell psiquiàtric especialitzat, etc.).
Com a Grup de Treball en Salut Mental de la SEMFyC, tenim interès en conèixer quina és la realitat assistencial vers la salut mental i amb quina actitud els metges de família s’enfronten als problemes de salut mental en la seva tasca quotidiana. Volem conèixer aquesta realitat per poder realitzar propostes que permetin una millor adequació dels recursos, de l’organització i de la formació continuada dels professionals.
Hem redactat una memòria amb una justificació del projecte, uns objectius explícits i una metodologia detallada que hem presentat al Ministerio de Sanidad – Plan Estratégico de Salud Mental en el Sistema Nacional de Salud, sol·licitant el finançament necessari per dur-lo a terme.

JM.B.- Es tracta de problemes de salut (malalties cardiovasculars) molt prevalents i en els quals la diabetis mellitus és un factor de risc. Donat que situacions amb elevació de la glicèmia prèvies a la diabetis mellitus ja poden condicionar un augment del risc cardiovascular, vam decidir estudiar aquesta patologia. El projecta ja ha finalitzat i estem pendents de publicar-ho.

 
P.- Què significa per a vosaltres aquest reconeixement?

E.A.- L’obtenció d’aquest reconeixement avala la qualitat i l’interès del projecte plantejat, i això per a nosaltres és important perquè un reconeixement extern i objectiu ens dona confiança per tirar endavant el projecte. Per altra banda, haver rebut aquest premi significa que ara ja estem compromesos en l’execució de la recerca i, d’alguna manera, ens veiem obligats a respondre a aquest compromís.

JM.B.- Significa un reconeixement a una tasca de recerca de més de 10 anys de durada i la possibilitat que la resta d’investigadors coneguin aquest treball.