Entrevista a





Maria Freixes i Anna Rispau
Autores del llibre
 

La CAMFiC patrocina el llibre Per què tenim dolor? Les plantes ens ajuden a entendre-ho, de les autores Maria Freixes i Anna Rispau amb il·lustracions de Pilar Mena. Una enginyera de telecomunicacions, nascuda a Lleida, i una metgessa de família de l’Alt Empordà lluiten juntes contra el dolor crònic mitjançant aquest conte, les vendes del qual aniran destinades íntegrament a la Marató de TV3. La Marató de TV3 és un gran esdeveniment mediàtic, impulsat per TVC i la Fundació La Marató de TV3, amb la finalitat d’obtenir recursos econòmics per a la investigació científica sobre malalties que, ara com ara, no tenen una curació definitiva. El dolor crònic centrarà la propera edició que tindrà lloc el proper 17 de desembre, i els fons que es recaptin es destinaran a projectes de recerca biomèdica sobre dolors d’origen divers.

Podeu fer una breu biografia vital vers aquesta malaltia tan desconeguda?

Maria Freixes: L’any 2004 vaig presentar un quadre de cervicobraquiàlgia intensa amb impotència funcional severa i lumbociatàlgia. Després de mesos, vaig reincorporar-me a una vida “normal”, però el 2005 vaig sofrir una recaiguda que novament em va ocasionar incapacitació. Actualment, estic millorant de forma lenta i progressiva

Anna Rispau: Sóc metge de família, amb exercici professional a l'ABS Dr. Bartomeu Fabrés Anglada de Gavà, fins que un dolor nefrourològic -primer ocasional i posteriorment constant- em va obligar a agafar la baixa laboral el 2004. Des de llavors he passat per diferents intervencions i el meu dolor incapacitant està pendent de resoldre's amb una propera intervenció definitiva.


Quin va ser l’origen del llibre?

A.R.: Arrel de trobar-nos en la mateixa situació, ens van conèixer i vam decidir unir les nostres forces per explicar les nostres vivències i sentiments, així com per lluitar contra el dolor. Mantenim una lluita activa contra el dolor, considerem que hem fet un aprenentatge de luxe i tenim el neguit, la necessitat i el deure d’explicar la nostra experiència, perquè uns es puguin sentir identificats i acollits, perquè d’altres puguin avançar en el camí de l’ajut i l’empatia i perquè tots junts recordem que cadascú de nosaltres som peces clau per construir i mantenir la salut.

Què trobarem al llibre?

M.F: És un conte per a tothom. En aquesta història s’explica què significa "no poder viure per culpa del dolor" mitjançant una analogia amb les plantes i les flors. A partir d’una narració de successos ficticis i de caràcter senzill, expliquem realitats i conceptes ètics i morals de gran contingut. Hem volgut explicar les nostres experiències amb il.lusió, amb entusiasme, amb llum...per arribar a veure la bellesa en tot aquest patiment, perquè sens dubte, al costat del dolor, se’n poden aprendre moltes de coses. Pilar Mena, per la seva part, ha elaborat unes il.lustracions colpidores, plenes de tendresa i d’emoció, que donen color al nostre missatge.


I l’objectiu?

A.R.:Volem difondre un missatge de solidaritat i esperança a totes aquelles persones que han conegut de prop els efectes devastadors del DOLOR. I el més important, volem conscienciar la societat sobre la importància d'avançar en la investigació biomèdica, perquè la recerca, pot canviar la vida dels qui pateixen dolor.
També es pretén ajudar els pares, familiars, tutors, professors, amics, etc... a explicar als nens una cosa tan complexa com és el dolor a través de les plantes i les flors: que puguin identificar els conceptes brotar, marcir-se, florir, adobar i regar, tenir-ne cura amb les emocions, sentiments, pors, angoixes, mal humor, mecanismes de defensa, acceptar i demanar ajuda, relació amb l'àmbit social, la importància de mantenir un vincle constant amb les persones estimades, etc.

M.F.: I encara més, aquest conte és una guia perquè les persones que conviuen amb el dolor se sentin identificades i acollides. I que les persones del seu voltant, puguin apropar-se més a elles en el camí de l'empatia, la comprensió, l'ajuda i la solidaritat. I finalment, com a valor afegit, fomentar l'amor per la natura, aprendre a valorar-la, entendre-la i respectar-la com a primer pas per iniciar-se en el respecte cap als altres, cap als que pateixen, cap als avis... El nostre somni és que aquest conte pugui arribar a tots els pobles, a tots els barris de totes les ciutats, i esdevingui una eina útil per construir un món més humà per a tothom...


Ha estat fàcil l’alliberació del llibre?

No ha estat gens fàcil perquè en tot moment hem estat tres: la Maria, l´Anna i el dolor. Hem trobat entrebancs i ens han tancat portes, però hem comprovat que darrere de les grans empreses, editorials, mitjans de comunicació, societats i associacions hi ha persones amb un gran cor solidari i una capacitat d’implicació digna d’elogi.

Hem tingut la gran sort que la CAMFiC va creure en el projecte des del principi i ens han ofert el seu suport incondicional patrocinant la impressió del conte, ells ens van posar en contacte amb EdiDe que s´ha encarregat de l’edició i producció, sense ànim de lucre. Vam aconseguir El Corte Inglés com a distribuïdor exclusiu, de forma totalment altruista, i el recolzament de tot l’equip de La Marató de TV3. Hem comptat amb la Pilar Mena que ha elaborat unes genials pintures, l’Espartac Perán ens ha escrit un pròleg colpidor. Diferents actors i actrius ens acompanyen i emocionen durant les presentacions del llibre (Mont Plans, Anna Barrachina, Pep Planas), la Biblioteca Vapor Vell de Sants i el Jardí Botànic de Montjuïc han posat tots els mitjans al seu abast perquè es puguin fer actes per donar ressò a aquest conte solidari, i molta gent que malgrat que el seu nom quedi a l’ombra els tenim sempre presents en els nostres cors perquè han omplert d’il·lusió, afecte i esperança el nostre equipatge i ens han fet més planer el camí sembrat de dolor.