SECRETARI DE LA JUNTA DE CAMFiC I DIRECTOR ACADÈMIC DEL CURS E-LEARNING D’ELECTROCARDIOGRAFIA
 
Hem de conscienciar polítics i societat
que l’atenció primària és la peça
fonamental del sistema sanitari
     
Abans de començar la residència com a metge de família, en Joan Deniel Rosanas realitzava substitucions a la comarca d’Osona, durant l’època que als pobles es feien les guàrdies localitzades a casa. Una mica a l’estil dels metges que ell recordava de quan era petit, i que van ser el detonant perquè estudiés medicina. Les circumstàncies han canviat molt, en certes coses per a bé i en d’altres no tant. El secretari de CAMFiC ens deixa algunes reflexions en aquesta entrevista.
     
 
1.- Mirant enrere, per què vas estudiar medicina?
 

La figura del metge de capçalera sempre m’havia agradat molt. Volia ser aquell senyor que venia a casa quan estava malalt, que em tocava la panxa, m’auscultava i em donava un remei. A més de tot això, aquest senyor sempre entaulava alguna que altre conversa sobre algun tema d’interès amb la família. Per desgràcia, aquest era un dels aspectes positius dels professionals del passat que, per desgràcia, s’ha anat perdent amb el temps i que caldria reconsiderar actualment.
     
     
 
2.- Com recordes les primeres passes a la professió?
 


 
Els meus inicis van ser a base de substitucions per la comarca d’Osona. Posteriorment, vaig presentar-me al MIR i vaig començar la formació en Medicina Familiar i Comunitària a l’Hospital de Bellvitge i a la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Barcelona, època de la qual tinc molt bon record. Ah! I com a anècdota, el darrer dia de substitució, abans de començar la meva formació d’especialista, vaig haver d’atendre un part a pagès, i un cop realitzat vaig acompanyar la família a la Clínica. Allà em varen felicitar per haver estat pare, així que vaig haver d’aclarir que jo era el metge i no el pare. De fet, havia marxat de casa amb pijama i barnús, ja que l’avi de la criatura només em deia que no hi seríem a temps. Era l’època que en els pobles fèiem les guàrdies localitzades a casa.
 
     
 
“Els canvis a pitjor de la nostra feina han vingut
per l’augment de la demanda i de les
tasques burocràtiques”

 
     
 
3.- Quins canvis has viscut? Cap on creus que hauria de caminar el vostre col·lectiu?
 

A millor, l’organització dels horaris (tot i que, actualment, haurien de tendir cap a la flexibilitat), ja que els metges de capçalera d’antany, sobretot en els àmbits rurals, estaven de guàrdia 24 hores al dia els 7 dies de la setmana. A pitjor, l’augment de la demanda, tant a la consulta com a urgències, i l’augment de les tasques burocràtiques.
Hauríem de caminar cap a la satisfacció dels professionals, ja que és un dels factors que més contribueix a la millora de la qualitat en l’atenció als pacients, i a què ells se sentin satisfets. També és important seguir conscienciant els polítics i la societat que l’Atenció Primària és la peça fonamental del sistema sanitari, ja que el metge de capçalera és qui sap més sobre els seus pacients.
     
     
 
4.- Què implica la tasca de secretari de la Junta directiva de CAMFiC?
 
 

És força diversificada i a l’hora atractiva. S’han de programar, convocar reunions i aixecar les actes, amb el vist i plau de la presidenta i de les Juntes Permanent i Directiva de la CAMFiC, així com de la Junta de Patrons de la Fundació d’Atenció Primària. També inclou organitzar les Assemblees Generals i redactar les actes.
Una altra part de la feina és convocar les eleccions de càrrecs a la Junta Directiva cada 2 anys (es renova la meitat de la Junta). I la signatura de l’acte notarial del canvi de Junta. També s’han de gestionar les altes i baixes de socis i de membres adherits, així com fer un seguiment dels Estatuts i de les normatives internes.
 
     
     
 
5.- Quines línies mestres ha marcat l’actual Junta? Quins són els projectes prioritaris?
 

El desplegament del Pla Estratègic de la CAMFiC/FAP 2009-2012; continuar potenciant les activitats formatives presencials (Aula de Formació Continuada de la CAMFiC, Jornades, Congressos, etc.). També volem promoure els projectes de la Línia Editorial (llibres i quaderns), així com fomentar el nou Butlletí de la Medicina de Família a Catalunya en format electrònic.
Sense oblidar el recolzament a l’activitat dels Grups de Treball, que són l’ànima de la CAMFiC.
Pel que fa als objectius a curt termini, serien aplicar a l’àmbit de Catalunya el document “Propostes d’eliminació d’activitats burocràtiques no pròpies del metge de família en la consulta diària” i promoure l’activitat formativa on line mitjançant la metodologia e-learning com a aposta de futur.
     
 
Una de les apostes de futur de CAMFiC és l’activitat formativa amb metodologia e-learning
 
     
 
6- Has estat –i ets- director acadèmic de cursos on line impartits per la CAMFiC. Ens pots parlar d’aquests projectes?
 


Sí, ho vaig ser, des de 2005, dels dos primers cursos on line de la CAMFiC, encarregats per l’ICS. Van ser interdisciplinaris, el primer dedicat a patologies cròniques i el segon a situacions agudes de salut. Fou una experiència molt interessant, tant per als tutors com per als alumnes.
A finals d’aquest any iniciarem una nova aventura de formació a distància: el Curs e-learning d’electrocardiografia. Esperem que sigui tot un èxit, ja que estarà basat, fonamentalment, en la interpretació d’electrocardiogrames. Aquest curs on line estarà impartit per membres del Grup de Treball de Malalties del Cor de la CAMFiC, els quals estan molt il·lusionats i esperançats en el projecte.

     
     
 

A CORRE-CUITA
El que més t’agrada de la teva professió?

La relació amb els pacients.

I el que menys?
La burocràcia, que cada vegada va a més.

On et veus d’aquí a 20 anys?
Espero que gaudint de la jubilació amb un bon estat de salut.

Si no haguessis estat metge, quina professió t’hauria agradat?
M’hauria dedicat al món de l’art: Arquitecte o músic.