ENTREVISTA A CARLES BROTONS, COORDINADOR GENERAL D’EUROPREV (XARXA EUROPEA PER A LA PREVENCIÓ I LA PROMOCIÓ DE LA SALUT).

“Dins d’Europa, Catalunya té un alt nivell de desenvolupament
d’activitats preventives”

 
Carles Brotons està al front de la xarxa EUROPREV des de la seva creació el 1996. A més, aquest especialista en MFiC (que va completar la formació amb un màster en Salut Pública-Epidemiologia a Texas) treballa com a metge a l’EAP Sardenya, on també coordina la unitat de recerca del centre. Soci de CAMFiC des dels inicis, avui ens apropa els projectes més destacats d’EUROPREV, ens lligat a la secció europea de WONCA, l’organització que agrupa metges de família de tot el món.
 
1- Com definiries què és i què pretén EUROPREV?
EUROPREV (European Network for Prevention and Health Promotion) és una xarxa de la WONCA-Europa representada a l’actualitat per delegats de 23 països europeus, i que té com a objectius revisar l’evidència científica relacionada amb la prevenció i promoció de la salut, elaborar recomanacions basades en l’evidència científica i difondre-les a les diferents societats de medicina de família europees, definir el paper del metge d’atenció primària en la prevenció i promoció de la salut, i promoure els estudis de recerca multicèntrics europeus en temes de prevenció i promoció de la salut.
 
2- Quin paper tenen les activitats preventives en l'AP catalana i espanyola? Com estem en aquest tema comparant-nos amb altres països membres de l'europrev?
El fet que a Catalunya, i a Espanya en general, l’organització de l’Atenció Primària està molt desenvolupada afavoreix l’elaboració i implantació d’activitat preventives i de promoció de la salut a la pràctica clínica mitjançant els professionals sanitaris (metges i infermeres). També és cert que gràcies a les societats científiques de medicina de família- catalana i espanyola- i també al programa d’activitats preventives i de promoció de la salut (PAPPS) s’han pogut estendre i difondre d’una manera més efectiva aquestes recomanacions. Comparant amb d’altres països, i concretament amb aquells que formen la xarxa d’europrev, m’atreviria a dir que estem en un nivell alt d’elaboració de recomanacions basades en l’evidència, difusió i implantació; similar a Holanda, on també ho han treballat molt i la societat científica holandesa de medicina de família juga un paper important.
 
3- Esteu elaborant, per encàrrec de Wonca, un document d'activitats preventives d'AP. Quines seran les línies mestres del document?
La societat noruega de família va presentar a l’anterior reunió del consell de la WONCA Europa, al congrés d’Istanbul, un document que venia a ser una reflexió sobre política sanitària en temes de prevenció des de la perspectiva de la seva societat científica i les característiques pròpies del sistema sanitari noruec. Aquesta reflexió posava èmfasi en l’excés de recomanacions que s’ofereixen avui en dia, moltes vegades amb una evidència incerta, i amb el potencial risc de medicalització.

Com a xarxa referent en temes de prevenció de la WONCA Europa, se’ns va demanar l’opinió. El mateix President de WONCA Europa ens va demanar que, prenent com a punt de partida el document noruec, EUROPREV elaborés un document (Policy Statement on Prevention) sobre aspectes general i concrets de la prevenció i promoció de la salut des de l’àmbit de l’AP, consensuat per totes les societats científiques de família d’Europa i d’altres.

La idea és que aquest document ressaltés la importància de disposar d’una evidència prou robusta a l’hora de fer recomanacions, tenint a més en compte altres aspectes como la costo-efectivitat i l’equitat. No es tractaria de fer una revisió sistemàtica de les activitats preventives, sinó de fer unes recomanacions generals i específiques que fossin clares i concises, avalades per l’evidència científica.
 

“Treballem en un document que vol ressaltar la importànica que l’evidència sigui prou robusta per fer una recomanació”

 
4- Una altre projecte destacat és l'enquesta a 8.000 pacients europeus sobre els seus coneixements d'activitats preventives.
Fa 5 anys, ja vam fer un projecte de recerca adreçat a més de 2000 metges de família d’onze països europeus amb l’objectiu d’avaluar els coneixements i actituds en prevenció i promoció de la salut (publicat a Prev Med. 2005 May;40(5):595-601). La idea ara és complementar la informació obtinguda dels metges amb la del coneixement i actituds dels propis pacients que van a les consultes. En aquest projecte d’ara- EUROPREVIEW study- participen 23 països europeus i està previst enquestar a més de 8000 pacients. Actualment, s’han enquestat uns 3000, i està previst presentar els resultats en el proper congrés de la WONCA Europa (Suïssa, setembre 2009). Pensem que la informació dels propis pacients ens pot ser molt útil per saber què estem fent bé i què estem fent malament, i com podem millorar els missatges en prevenció i promoció de la salut que donem als pacients des de les consultes. També ens pot donar informació interessant sobre les possibles diferències entre els països europeus.
 
5-Altres projectes d'Europrev que cregui rellevant mencionar?
Recentment, la xarxa d’EUROPREV ha estat anomenada un dels membres estables del grup de la Comissió Europea European Union Platform: Diet, Physical Activity and Health, grup que té com a missió compartir les diferents iniciatives europees de l’àmbit públic i privat en temes de dieta i activitat física i salut. Per nosaltres és important participar en aquest grup, donat que una de les nostres línies prioritàries és la prevenció primària i la promoció dels estils de vida saludables, i en aquest sentit hem elaborat dues guies, una en alimentació saludable i altra en exercici físic.
"Saber les actituds cap a la prevenció dels pacients servirà per millorar els missatges”

6-Vol afegir alguna cosa més?
Agrair a la CAMFiC i a la semFYC i el PAPPS el suport que des del començament ens han donat per impulsar i consolidar la xarxa EUROPREV.