Entrevista amb la Dra. Aurora Rovira, membre del Grup de Treball Maltractament a la Dona i Atenció Primària de Salut de CAMFiC
 
“"El nou protocol de violència atorga un paper fonamental a l’atenció primària i recomana atenció integral i suport continuat a les dones"
El ministeri de Sanitat ha aprovat recentment un nou protocol comú per a l’atenció sanitària de les dones que pateixen violència de gènere. La Dra. Aurora Rovira, membre d’un grup de treball de la Comissió contra la Violència de Gènere del Consejo Interterritorial del SNS, ha participat en la redacció del protocol.

Quina importància té aquest nou document de treball?
Marca una fita pel reconeixement de la importància que l’àmbit sanitari, i molt especialment l’atenció primària de salut, té en l’atenció a les dones que pateixen maltractament. El nou protocol actualitza el primer protocol del Consejo Interterritorial de l’any 2000 i vol contribuir a disminuir la variabilitat de l’atenció i les desigualtats entre territoris. En aquest sentit, cal ressaltar l’esforç de revisió dels protocols existents i el consens entre les diferents comunitats autònomes.

Quins són els aspectes que regula el protocol?
Recull conceptes teòrics fonamentals per entendre el procés de maltractament, estableix pautes per a la detecció precoç, la intervenció - tant en l’entorn d’atenció primària de salut com a urgències- i ofereix una guia d’actuació per a agressions sexuals.

Què destacaries del document?
Diversos aspectes: que el protocol està adreçat i implica totes les persones professionals que intervenen en l’atenció sanitària (metges i metgesses de família i especialistes, infermeria, llevadores, treball social, etc.); el fet de considerar la intervenció com a procés, que requereix un pla de seguiment, i no com a atenció puntual; i la recomanació d’atenció a les necessitats especials de determinats col·lectius de dones (dones discapacitades, de l’àmbit rural, dones immigrants, dones en risc d’exclusió social...).

A la premsa s'ha incidit molt en el fet que els metges estaran obligats a denunciar els maltractaments tot i que la dona no ho demani. És ben bé així?
El protocol reflecteix la legislació vigent que obliga al personal sanitari a comunicar al jutjat les situacions de violència. Però el document també es fa ressò dels conflictes ètics que es plantegen en el compliment de les obligacions legals i en l’atenció a les dones que pateixen violència. Així, tot i establint unes recomanacions generals, aconsella la valoració individual de cada cas. Aquests conflictes èticolegals són causa de debat i de profund malestar entre els professionals i les associacions de dones. Cal, doncs, continuar aprofundint en aquest tema mitjançant el diàleg interdisciplinari i amb la participació dels col·lectius de dones.

Com tot protocol, s'haurà de desenvolupar i portar a la pràctica.

Sí. Ara correspon a les diferents institucions autonòmiques posar en marxa els recursos necessaris per a la implementació del protocol. Respecte a l’atenció primària de salut és imprescindible oferir formació generalitzada i continuada als equips d’atenció primària i millorar el temps per consulta i les condicions de treball per fer possible aquesta atenció integral.