Entrevista a Albert Ledesma, metge de família i director de l’ABS de Vic



Les EBA (Entitats de Base Associativa) compleixen 10 anys. Amb aquest motiu, hem entrevistat Albert Ledesma, soci de la CAMFiC i gerent del primer Centre d’Atenció Primària autogestionat a l’Estat espanyol, el CAP El Remei de Vic. Ledesma ens explica el desenvolupament en aquests deu anys d’aquest sistema de gestió, així com la feina que resta per fer.


Què caracteritza les EBA?


La característica principal de les EBA és la implicació jurídica i econòmica dels professionals sanitaris en la provisió de serveis públics sanitaris. Els propis metges i infermers són els propietaris de l’empresa i es fan responsables dels seus resultats. També les caracteritza la seva organització molt plana amb pocs comandaments i l’autonomia en l’organització del treball per part dels professionals.


Les EBA han complert 10 anys. Quina valoració feu del model de gestió en aquest temps?

Als 10 anys de la seva posada en marxa la valoració és positiva pel fet que les EBA que existeixen han donat resposta adequada a la tesi que les va inspirar, els professionals estan més implicats, satisfets i l’atenció és més accessible i de qualitat. Per aquest motiu, han demostrat el que pretenien demostrar.
Pel que fa al seu creixement i expansió, la valoració no és tant positiva. Sembla que la majoria dels professionals no s’impliquen més enllà del fet de ser funcionari i tenir un relació purament laboral sense més. Crec que aquest fet condicionarà tota l’evolució del sistema sanitari públic de forma negativa per als professionals i per als ciutadans. Hem promogut una cultura de la mínima implicació i aquesta és la imperant.


Quantes EBA hi ha a Catalunya i quina cobertura donen? I pel que fa al teu àmbit d’actuació, Vic?

Hi ha 12 ABS gestionades pel model EBA que donen cobertura a 275.000 habitants de Catalunya. En el meu cas, Vic, tenim actualment 22.017 habitants i en fase de creixement constant bàsicament a causa de la immigració.
Què s’ha fet en aquest temps i què queda per fer?

Crec que queda per resoldre el paper del professional en el sistema sanitari i lligar-lo amb els interessos dels ciutadans per preservar un sistema sanitari de qualitat i satisfactori. També queda per resoldre el problema de la continuïtat assistencial i la capacitat de resolució dels EAP.
Algunes veus argumenten que les EBA impliquen, en certa manera, la desaparició de l’assistència sanitària pública (riscos de privatització de serveis). Quin és el seu parer des de dins d’una EBA?

Les EBA són empreses amb ànim de lucre que gestionen un servei finançat amb diners públics. Per tant, el model no posa en perill el precepte d’un finançament públic universal i equitatiu. El que es fa, com en altres àmbits de l’administració, és donar la gestió dels serveis a una entitat que respon com totes davant del finançador. Per això, no crec que es posi en dubte el sistema sanitari públic. No hi ha cap llei ni norma legal que digui que el SNS ha d’ésser gestionat per un model públic de gestió.