Si no veus bé aquest correu, fes clic aquí


Recomanacions del Grupo de Educación Sanitaria y Promoción de la Salud del PAPPS de semFYC.

Autor: Francisco Camarelles. Publicat en:
http://educacionpapps.blogspot.com/




El passat dia 23 de novembre es va celebrar a Madrid el fòrum de debat conjunt Fundación Pfizer i CNPT: Adolescència, tabac i societat, UNA QÜESTIÓ DE TOTS.

A la jornada es va presentar l’interessant estudi sociològic “Juventud y Tabaquismo”, que va elaborar la Fundación Pfizer. S’han realitzat 1.600 entrevistes des d’una doble perspectiva, la dels joves espanyols de 12 a 20 anys i la dels seus pares i mares. Us destaco el més interessant:

• La taxa de consum de tabac entre els espanyols de 16 a 20 anys és una de les més altes d’Europa, arribant al 27,5%. Els joves espanyols s’inicien en el consum de tabac als 13,9 anys de mitjana mentre que els pares pensen que l’inici és més tard. L’existència de fumadors entre amics i la necessitat d’assegurar-se la integració en el grup són els principals motius que porten als joves a fumar, és més, vuit de cada deu joves afirma que tenir amics fumadors és la principal raó per iniciar-se.

• Un cop que ja són fumadors, les raons principals per deixar de fumar són el preu del tabac i les conseqüències per a la salut. La gran majoria dels joves que fumen desitjarien deixar el tabac o reduir-ne el consum, la meitat ha intentant deixar el tabac alguna vegada. No obstant, durant l’últim intent, la gran majoria (81%) va tornar a fumar abans dels 3 mesos.

• La meitat dels joves conviu a casa amb algun fumador, fonamentalment el seu pare o la seva mare. I gairebé 3 de cada 10 es veuen exposats al fum de tabac a l’interior de la vivenda. 6 de cada 10 joves diuen que no parlen mai o gairebé mai amb els seus pares sobre el tabac i els seus efectes. La majoria dels pares permet el consum de tabac als seus fills, tot i que, en molts casos, estableixen la limitació de no fumar a casa.

És significativa la proporció de joves que segueix acceptant determinats mites i arguments sense base a favor del tabac, per exemple, que “la majoria de la gent fuma”, que “fumar aprima” (un 25%), o que “el tabac només és dolent si es consumeix durant molts anys seguits” (el 36%).






A la jornada es va parlar sobre el paper de l’Atenció Primària en aquest tema. Josep Basora, president de semFYC, va tractar elements clau per entendre i abordar el problema: la percepció de risc en els joves, el paper de l’Atenció Primària en l’abordatge del tabaquisme, la prevencions integrada i ajustada al currículum escolar, què funciona en prevenció del tabaquisme en joves, quines són les característiques dels millors programes de prevenció, i les escoles sense fum. En aquest enllaç hi és la presentació.
________________________________________________________________

Aquest vídeo del Instituto Pilar Lorengar de Zaragoza ha estat el més votat en el concurs de de
vídeos de l’OMS Europa.