El Butlletí de la medicina de família a Catalunya celebra el seu primer aniversari.

Fa un any la CAMFiC va decidir deixar de publicar el Butlletí en paper i fer-lo únicament en format electrònic. Aquest era només un dels molts canvis que es van començar. A la primera editorial el definia com una publicació àgil, accessible, gratuït, bilingüe,... Aquest ambiciós plantejament superava les fronteres de la pròpia CAMFiC, i per això varem canviar-li també el nom. En aquesta nova etapa era el Butlletí de la medicina de família a Catalunya. Per a socis i no socis, l’única condició era tenir interès per la Medicina de Família.

El canvi era alguna cosa més que un format diferent. La CAMFiC subscrivia la filosofia de les publicacions Open Access i els seus articles serien a partir d’ara d’accés obert, lliure i sense restriccions. Ens apuntàvem a l’objectiu comú d’aquest moviment de millorar el sistema tradicional de comunicació científica i facilitar el lliure accés a les publicacions científiques a través d’Internet.

Durant aquest any s’han publicat 10 casos clínics, 5 originals i 3 articles d’altres tipus. Pràcticament el mateix nombre d’articles que es van publicar durant l’any 2007 en el Butlletí en paper.

Hem implantat un sistema peer review amb la participació del Comitè Editorial i els grups de la CAMFiC (la proposta de participació en la revisió va ser ben acollida i la seva tasca ha estat molt bona). Hem accelerat moltísim la resposta dels autors fent-la àgil i personalitzada. Intentem que la valoració que fem dels manuscrits als seus autors sigui rigorosa, però sense oblidar que estan fetes per companys i adreçades a companys i afegint-li un component docent a aquest procés.

Tots ens hem de sentir orgullosos d’aquest primer aniversari i del que s’ha aconseguit. Al darrera hi ha molta feina i sobretot molta il·lusió de persones concretes: els membres del comitè editorial (Lurdes Alonso, Montse Balagué, Mencia Benítez, Pere Garcia, Ernest Vinyoles), les persones de dins de la CAMFiC encarregades de la revisió, traducció, maquetació i publicació dels articles (Sigrid Iglesias, Verònica Monterde, Àlex Febrero) i, especialment, a Carme Becerra que ha fet que tota la maquinària funcioni.

Queda molt per fer. Volem tenir més visibilitat, que el Butlletí estigui indexat en bases de dades, atraure autors i lectors, aconseguir treballs de qualitat, però si girem el cap i mirem 12 mesos enrere, estem convençuts que anem pel bon camí.


Sebastià Juncosa,
Director del Butlletí de la Medicina de Família a Catalunya.


Tornar enrera