Relació dels pacients sense cita amb el burnout del professionals, grau de registre del consum d’alcohol, prevenció dels accidents de trànsit des del primer nivell assistencial, una lesió en la mà que s’estén a la resta del cos, una malaltia laboral .... això es l’Atenció Primària, això es el Butlletí!

Un 51,6% dels Metges de Família estudiats del Bages tenen un nivell alt de burnout. Sorprenent? No per molta gent. Però segur que preocupant, ja que és més alta que la trobada en altres estudis anteriors. És una opinió estesa entre els MF creure que situacions a les consultes com les interrupcions, imprevistos i sobretot els pacients sense cita prèvia creen burnout, però els resultats de l’estudi publicat no corroboren aquesta creença. La gran aportació d’aquest estudi és la identificació dels factors associats a aquesta desil·lusió dels professionals que ens ha d’ajudar a buscar remeis. Com apunten els autors, amb imaginació i estudis com aquests que ofereixen propostes concretes d’organització de les nostres consultes, encara tenim marge d’actuació al nostre abast. La falta de recursos, conclouen, no ho és tot.

Està relacionat aquesta alta prevalença de burnout amb resultats pobres sobre l’acompliment d’aspectes bàsics a la pràctica del Metge de Família com és el registre d’alcohol? En l’article publicat, es constata que en els seu centre de salut estudiat, nomes el 38% dels bevedors de risc moderat i el 50% de risc elevat tenen registrat el seu consum d’alcohol.

Inaugurem els articles especials amb un article realment especial, ja que poques vegades s’ha abordat els accidents de trànsit i la seva prevenció des de l’Atenció Primària. Els autors proposen una sèrie de mesures preventives que podrien posar en marxa els metges de família.

Completen les publicacions d’aquest trimestre dos nous casos clínics: una intoxicació per zinc i un cas dermatològic que està farcit de bones fotografies.

Bona lectura!


Tornar enrera